Cara nak kira ASB dividen dan bonus

6 08 2009

Sumber:www.carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=54963&page=2
ni cara nak kira ASB dividen dan bonus

***********************
Dividen

Formula : (total minimum monthly balance) x dividend /12

Let’s say you invest $100 every month from 0, and dividend for that year is 8%, the dividend will be…

(100+200+300+400+500+600+700+800+900+1000+1100+120 0) x 0.08 / 12 = 52

Bonus

Formula : (total minimum monthly balance) x bonus / 120

Let’s say you invest $100 every month from 0, and bonus for that year is 1%, the bonus will be…

(100+200+300+400+500+600+700+800+900+1000+1100+120 0) x 0.01 / 120= 0.65
************************
__________________
Rgds,
Cenor http://www.bebas-hutang.com





Perlukah meminjam untuk melabur?

5 08 2009

Sumber:www.bicarajutawan.com/forum/showthread.php?t=9099&page=2
1) perlu ke meminjam utk melabur?

Tak semestinya…tengok keadaan…klu dividen investment tinggi dr interest loan. Yg tu berbaloi. Contoh…interest PL 6.8%, dividen KPF 12%…profit margin > 5%

Tapi klu interest PL 6.8%, dividen investment 9% saja…profit margin/dividen seciput jer (< 5%0, maybe not recommended. Untung kecik sgt…tak masuk klu BLR naik dan dividen investment turun.

Apa2pun, refer to No.3 kat bawah…

2) secara logiknya, adakah bank buat nie untuk kayakan pelabur dan miskinkan bank

Selalunya Bank akan make sure dia untung dulu…
Klu tak, dia akan jadi Bankrupt…hehehehe

3) kenali kemampuan diri

Klu commitment tinggi/tak mampu, jgn susahkan diri nak amik PL…kang jadi beban bertahun2…masuk AKPK atau generate banyak masalah lain…

Yang penting, pelan2 kayuh, pastikan ada plan kewangan yg betul dan jgn berhutang klu tak mampu and/or menguntungkan…

My 2 cents…
Last edited by achem; 11-22-2008 at 06:03 AM.





How To Calculate The Amanah Saham Dividend

5 08 2009

Sumber:fortunesense.blogspot.com
Based on the information, Amanah Saham fixed price unit such as Amanah Saham Bumiputra (ASB), Amanah Saham Didik (ASD), Amanah Saham Wawasan 2020 (ASW 2020) and Amanah Saham Malaysia (ASM) income distribution are based on the average sum of the minimum monthly balance of your units during the distribution period.

Amanah Saham 1Malaysia (AS 1Malaysia) that is open for sale on 5 August 2009 should use the same calculation method.

The minimum monthly balance for ASB, ASW 2020, ASM, ASD and AS 1Malaysia means the minimum holding of your units during a calendar month from the first day until the end of the month.

This should mean it will take the minimum amount of each month to calculate the total dividend that you will receive.

For example, the transaction activities in January are as below,

1 January you have RM 2000 in your account
14 January you withdraw RM 1000 from your account
28 January you top up account to RM 3000

For the purpose of calculating the dividend, in January, RM 1000, the minimum amount for that month will be used.

Now let say for the particular financial year, 6 % dividend has been announced for the Amanah Saham.

Your minimum amount for each month is as below,

January – RM 900
February – RM 1000
March – RM 1000
April – RM 1000
May – RM 800
June – RM 1000
July – RM 900
August – RM 1000
September – RM 1000
October – RM 1000
November – RM 1000
December – RM 1000

The amount of dividend that you will receive is

(900 + 1000 + 1000 + 1000 + 800 + 1000 + 900 + 1000 + 1000 + 1000 + 1000 + 1000)/12 * 0.06 = RM 966.65 * 0.06 = RM 58

Above is the calculation based on the interpretation of “income distribution are based on the average sum of the minimum monthly balance of your units during the distribution period”.

Based on this, probably it is wiser to withdraw your money at early of the month and park it somewhere else instead of withdraw on the date you need it. After all, the minimum amount of each month is being used for the dividend calculation.

Are you agree with this ?

Welcome to share whether the above calculation method is correct or miss out any things.





Koperasi Tentera bayar dividen 13 peratus

12 07 2009

Sumber:Utusan Online
SUNGAI BULOH 28 Jun – Koperasi Angkatan Tentera Malaysia Berhad (Koperasi Tentera) akan membayar dividen sebanyak 13 peratus kepada lebih 140,000 ahlinya bagi tahun ini.

Dividen bagi tahun lepas berjumlah RM70 juta itu adalah sama seperti yang dikeluarkan pada tahun 2007.

Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Tan Sri Abdul Aziz Zainal merakamkan penghargaan kepada ahli dan pengurusan koperasi yang berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai salah satu koperasi cemerlang di negara ini.

Beliau yang juga Yang Dipertua koperasi itu berkata, selain memiliki jumlah anggota yang ramai dan jumlah yuran serta syer hampir RM600 juta, koperasi juga telah berjaya menghasilkan prestasi kewangan yang sangat baik dan konsisten sehingga mampu memberikan pulangan dividen berterusan sebanyak 12 peratus setahun sejak 1996.

“Pencapaian itu amat membanggakan walaupun dalam keadaan ekonomi negara dan dunia kurang stabil. Saya percaya pencapaian ini adalah hasil sokongan padu seluruh anggota kepada koperasi terutama dalam melanggan produk-produk yang disediakan.

“Adalah menjadi harapan saya agar sokongan ini dapat dikekalkan demi menjamin kejayaan dan keunggulan Koperasi Tentera pada masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Koperasi Tentera ke-44 di Dewan Besar Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (Perhebat) di Kem Sungai Buloh di sini hari ini.

Hadir sama ialah Naib Yang Dipertua Koperasi Tentera iaitu Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Azizan Arifin dan Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar.

Sementara itu, Aziz juga mengingatkan anggota koperasi supaya sentiasa menjaga kepentingan organisasi tersebut yang sebenarnya ditubuhkan semata-mata bagi memenuhi keperluan mereka dan bukannya pihak lain di luar.

Katanya, Koperasi Tentera dimiliki dan dikawal secara demokrasi serta aktivitinya dilanggan oleh anggotanya, justeru, maju mundur bergantung sepenuhnya pada komitmen jitu ahlinya.

“Saya ingin menegaskan bahawa anda semua sebagai anggota Koperasi Tentera mempunyai tanggungjawab berat yang perlu dilaksanakan secara lebih berkesan.

“Koperasi ini adalah milik anda, sikap tolong-menolong, bekerjasama, semangat kekitaan dan sayangkan koperasi perlu ada dalam diri setiap anggota. Penyertaan anggota perlu diiringi dengan sikap penuh komitmen dan dedikasi yang mampu menghindarkan sebarang gejala buruk,” katanya.





Dividen Bank Persatuan 10%

11 07 2009

Sumber:http://www.bankpstn.com.my/dividen_2008.html
Mesyuarat Agung Perwakilan Tahunan Ke – 50 Bank Persatuan pada 13/06/2009 telah meluluskan bayaran dividen bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2008 sebanyak 10% (SEPULUH PERATUS).
A. Bayaran dividen secara tunai
Dividen secara tunai akan mulai dibayar pada 20/07/2009 hingga 21/08/2009. Tuan/Puan adalah dikehendaki hadir sendiri ke mana-mana cawangan Bank Persatuan untuk menerima bayaran secara tunai.
Bagi anggota yang menerima bayaran dividen melebihi RM 5,000.00 bayaran dividen tersebut akan dibayar secara cek oleh cawangan Bank Persatuan yang berkenaan.
B. Bayaran dividen bukan secara tunai (Cek/Akaun Simpanan/Akaun Pembiayaan)
Bayaran dividen bukan secara tunai iaitu secara cek, kredit ke akaun simpanan Bank Persatuan ataupun kredit ke akaun pembiayaan Bank Persatuan ianya adalah melalui “arahan bayaran” dividen tersebut di atas secara bertulis dan dihantar ke mana-mana cawangan Bank Persatuan dalam tempoh tidak lewat daripada 21/08/2009.
Sekiranya pihak Bank tidak menerima apa-apa jawapan daripada tuan/puan selepas 21/08/2009 jumlah dividen tersebut akan dikreditkan terus sebagai tambahan kepada syer keanggotaan tuan/puan di Bank ini tertakluk kepada had maksimum pelaburan yang dibenarkan.








Follow

Get every new post delivered to your Inbox.