Before buying a condo/apartment

5 09 2009

check out the monthly maintainance fees.

do you need to pay to use the facilities still

where is the parking lot allocated to the apartment

are the facilities that they list down in the S&P already functioning or in place

Go to the swimming pool – do you see the people there behaving properly

go to the garbage area- is it well maintained – the cover in place, no rubbish thrown around the area but should be inside the rubbish bin.

go to the management office – anyone inside ? is it open ?





Refinancing Housing Loan

1 09 2009

Sumber:www.asasteguh.com/2009/09/refinancing-housing-loanpinjaman-semula.html
Salam dan Selamat Berpuasa dan Salam Kemerdekaan……..

Ok, saya nak menyambung kembali cerita bab refinancing/pinjaman semula perumahan. Ada beberapa sebab kenapa anda ingin sangat-sangat nak buat pinjaman semula. Antara sebab-sebabnya ialah :-

* Untuk mengurangkan bayaran ansuran bulanan.
* Untuk memendekkan tempoh pinjaman.
* Untuk mendapatkan lebihan tunai samada untuk tujuan pelaburan, melangsaikan hutang kad kredit atau personal loan atau untuk pembiayaan pelajaran anak-anak/diri sendiri atau untuk memulakan perniagaan.

Ingin saya tunjukkan satu contoh bagaimana ianya boleh di lakukan dan apa pilihan yang ada untuk ketiga-tiga sebab di atas.

“Encik A mempunyai pinjaman perumahan seperti berikut :-

* Jumlah pinjaman = RM 254,000
* Jumlah ansuran bulanan = RM 1,721.00
* Tempoh pinjaman = 25 tahun
* Jumlah tahun pinjaman di bayar = 3 tahun
* Umur Encik A sekarang = 44 tahun
* Nilai semasa rumah (Current Market Value) = RM 350,000.00
* Baki pinjaman = RM 240,628.41
* Kadar faedah semasa = 3.75% (BLR-1.80%) BLR sekarang 5.55%.

Pilihan 1 – Mengurangkan bayaran ansuran bulanan :-

* Baki pinjaman = RM 240,628.41
* Tempoh pinjaman baru = 22 tahun
* Bayaran ansuran bulan baru = RM 1339.92
* Penjimatan sebulan = RM 381.08
* Jumlah penjimatan = RM 100,605.12

Pilihan 2 – Memendekkan tempoh pinjaman dengan bayaran ansuran asal/pinjaman lama :-

* Tempoh pemendekkan pinjaman = 6.66 tahun.
* Pinjaman perumahan dapat di pendekkan ke 15.34 tahun.
* Sekiranya En. A mengeluarkan Akaun 2 KWSP untuk mengurangkan baki pinjaman setiap tahun, tempoh pinjaman boleh di kurangkan kepada 8-10 tahun lagi mengikut jumlah pengeluaran. Berkemungkinan semasa En. A pencen, pinjaman perumahan habis di bayar.

Pilihan 3 – Mendapatkan wang tunai :-

* Jumlah pinjaman baru = RM 315,000.00 (90% MOF)
* Bayaran ansuran bulanan = RM 1807.98
* Baki pinjaman asal = RM 240,628.41
* Lebihan wang tunai = RM 74, 371.59

Bolehlah En. A gunakan duit tunai itu samada untuk melangsaikan hutang2 atau membuat pelaburan atau utk memulakan perniagaan. Beliau juga boleh mendapatkan lebihan tunai lagi daripada Akaun 2 KWSP dengan membuat pengeluaran untuk mengurangkan baki pinjaman perumahan sebelum membuat pinjaman semula. Maklumat lanjut boleh di perolehi dengan memiliki ebook PANDUAN KWSP di url berikut :-

http://www.panduankwsp.com/index.php?ref=zulhami

Sekiranya beliau ingin melaburkan sebahagian daripada wang tunai tadi untuk pelaburan emas dan beliau tak tahu caranya, bolehlah beliau miliki ebook Emas-emas Yang Hilang disini :

http://www.rahsiaemas.com/index.php?ref=zulhami

Ok, cukup setakat ini dulu………..ini hanya ilustrasi saya dan saya tidak bertanggungjawab sekiranya anda gagal untuk mendapatkannya.

Ingin menyertai personal coaching one to one basis, emailkan nama, emel dan no, tel. bimbit anda ke zul_hami@yahoo.com.

Rgds,
ZulBM





Beli RUMAH tetapi fikir untuk menjualnya

1 09 2009

Sumber:www.drumah.com/beli-tetapi-fikir-untuk-menjualnya/604.html
Apakah yang sentiasa kita fikirkan apabila membeli rumah baru? mungkin… mula terbayang untuk memulakan satu kehidupan yang baru nanti? atau sentiasa memikirkan wang belanja yang akan digunakan? Yang pasti… .didalam tempoh pencarian hartanah yang sesuai ada sesuatu yang anda perlu faham dan wajib ingati.

Apa bendanya?

Menjualnya lah! Jika anda merancang untuk membeli mana-mana hartanah anda juga harus berfikir untuk menjualnya kembali. “Halo!.. saudara… saya beli bukan untuk menjualnya…. apa raaa…!!!!”

Saya faham…, anda membeli hartanah dan merancang untuk tinggal disana bukan untuk menjualnya. Kenapa saya kata begitu? Anda harus tahu, hampir 95% mereka yang membeli dan tinggal di rumah yang sama didalam tempoh 8-15 tahun akan menjual kembali hartanah itu. Jadi anda sepatutnya tidak lupa untuk memikirkan kembali peluang untuk menjual semasa membeli. Kenapa? baca artikel dibawah;

Apabila kita membeli sesuatu hartanah, kita harus beringat bahawa kita tidak akan tinggal disana seumur hiudp kita. Walau pun sehebat mana pun kawasan itu, secanggih mana pun rumah itu… Pada suatu hari nanti anda tetap akan meninggalkannya.

Ini bermakna anda akan memiliki hartanah terbabit dan akan pula menjualnya kembali. Yup! ianya benar. Hampir 95% mereka yang memiliki hartanah pada umur 25 tahun sehingga 45 tahun akan menjual hartanah itu pada tempoh yang tertentu. Ianya seperti satu tren dan cara hidup rakyat Malaysia, yang berubah-ubah dan berkemungkinan faktor portfolio kewangan yang semakin baik.

Pada kebanyakkan tuan rumah ianya tidaklah begitu sukar, tetapi jika anda benar-benar mengambil kira akan potensi ini ianya bakal sedikit sebanyak mempengaruhi konflik yang lebih mendalam. Saya jadikan simulasi ini sebagai contoh; Anda menjumpai sebuah kondo yang sangat-sangat menarik pada mata anda. Dan yang paling menggembirakan hartanah itu juga didalam bajet kemampuan anda. Isu yang timbul hanyalah rumah itu dan kawasan-kawasannya mengalami kemerosotan harga. Jika anda benar-benar memerlukan rumah itu, walau apa pun yang saya katakan… anda tetap akan membelinya, dan anda mula berharap segalanya akan pulih didalam masa beberapa tahun. Tetapi bagaimana pula jangkaan anda salah? dan kawasan kejiranan itu tidak menunjukkan signal yang baik.

Akhirnya… tidak berapa lama lagi rumah impian anda akan berubah menjadi satu kawasan yang kurang selamat. Ini akan menyebabkan anda kehilangan wang dari transaksi akan datang. Dan ianya sudah pasti tidak akan menggembirakan anda. Beringat untuk mencari ruang potensi pada hartanah ini adalah penyebab harga hartanah pada sesetengah individu itu melonjak. Mereka tahu apa yang mereka lakukan, dan mereka faham akan apa yang orang lain mahukan. Jika anda mahukan nilai hartanah anda melonjak… fikirkan bagaimana anda boleh menjualnya semasa membeli.

Kita tidak tahu apakah nasib kita 5-10 tahun akan datang. Memang anda membeli hartanah hari ini dengan harga yang super menarik. Tetapi jika berlakunya sesuatu peristiwa yang memerlukan anda berhijrah… Anda tetap perlu menjualnya. Jadi apabila sampai pada waktu itu, anda tidak pula dapat menjualnya… anda pasti akan kerugian beribu-ribu ringgit hanya diatas kealpaan anda semasa membeli hartanah pada hari ini. Sedangkan kerugian itu dapat diminimakan atau tiada langsung dengan perancangan awal ” beli tetapi fikir untuk menjualnya” set kan minda anda dan rancang sebaiknya.

Yang paling mustahak, jika anda merancang untuk membeli hartanah fikirkan juga masa hadapan. Adakah anda dapat menjual hartanah ini? adakah harganya akan meningkat naik? berapa peratus kenaikkan hartanah dikawasan ini? Segala-galanya anda harus fahami dan renungi. Setelah itu baru lah anda mula menconggak emosi untuk memiliki hartanah yang diidami.





Sebelum booking rumah

7 08 2009

Sumber:rohaniahnoor.blogspot.com
Saya menerima satu soalan dr shahrul di ruangan komen bg review unipark.
Oleh kerana saya rasa soalan tu penting dan jawapannya saya nak highlight kepada semua pembaca, saya jawab di sini la ye.. terus kongsi bersama berbanding di komen yg agak tersorok.

Soalan:

saya sekarang tgh fikir nak beli atau tidak unipark condo ni, ini my first house la kalau jadi beli, saya cari yang nice location mcm this one, di tengah2 serdang, bangi, putrajaya dan cyberjaya, location mmg ok.. saya pun kerja di bangi je..

niat memang nak bagi sewa, cause saya duk sorang je, nak buat apa kan? skrg 50-50, ahad ni salesman nak suruh saya gi tengok show unit mereka.. boleh ke nak try loan dulu tapi xnak bayar deposit kpd mereka, because dulu saya pernah kena, deposit x dipulangkan slps loan saya x lepas banyak juga rm3k lesap mcm tu je.. mereka kata tunggu tunggu, kena suh datuk sain cek, sekarang datuk tu pun dah mati dah..

Jawapan:

Sekiranya anda berhajat untuk membeli rumah yg sedang dlm pembinaan atau direct dr developer, pastikan dua perkara ni dilakukan sebelum bayar duit booking.

1) tanya dulu dgn banker berapa max lon yg anda layak.
at least ada satu atau dua bank kata anda layak buat loan lebih dr harga rumah yg anda nak beli tu, baru selamat utk book rumah tu.
Contohnya, sebelum saya beli vista angkasa, saya tanya alrajhi berapa saya layak.
alrajhi buat sedikit kiraan berdasarkan komitmen saya.
kemudian mereka bgtau saya layak buat loan 300K.
then baru saya yakin untuk survey rumah dlm area 160K – 200K untuk dibeli sbb saya yakin saya boleh dpt loan.

2) sebelum book, tanya dulu salesperson rumah tersebut, adakah deposit akan dipulangkan kalau loan tak lulus.
contohnya dlm kes unipark seperti yg shahrul tanya, duit booking adalah 1k. so tanya mereka, adakah mereka akan pulangkan blik duit ni?
sesetengah developer akan pulangkan semula setelah ditolak bayaran pentadbiran, mungkin rm300. so, bleh dpt balik 700.
saya pernah book casa idaman. bayar rm1k. then saya cancel bukan disebabkan gagal dpt loan tp sebab saya tukar fikiran. mereka pulangkan semula rm700 kepada saya dlm bentuk cek dua bulan selepas tu.
sesetengah developer pula pulangkan semula sepenuhnya.
contoh kawan saya beli 162 residency, dia bayar rm500. bila dier batalkan booking, developer pulangkan rm500 tu semula sepenuhnya.
tp ada juga developer yang langsung tak pulangkan satu sen pun.
developer ni sangat kejam dan kalau boleh elakkan book satu unit dari mereka.
sebab kita tak tahu kan adakah kita akan dapat loan atau tidak.
atau kita mungkin akan mengubah fikiran selepas booking.
contoh: sorang kawan saya book sri lavender di kajang.
bila dia ubah fikiran, duit 1K tu hangus.

utk refund balik duit booking ni, pastikan anda ada menandatangani dokumen pengesahan pembatalan dan di atas dokumen tu tercatat amaun yg akan dipulangkan semula nanti.
jangan main cakap mulut je.

so, shahrul, pilihan di tangan anda.
unipark ni projek yg bagus tp pastikan dulu 2 perkara yg saya tersebut di atas ni ye.





FlexiHome Loan Financing

5 08 2009

Sumber:www.bicarajutawan.com/forum/showthread.php?p=320431#post320431
FlexiHome Loan Financing
Home Financing

Being the world’s largest financial institution means that you indirectly have access to global expertise and experience second to none. Through continuous research, we have gathered valuable consumer insights, enabling us to constantly improve the way you bank. New housing loan that gives you the flexibility you need to save more on interest payments and pay off your loan faster.

Flexibility means you’re allowed to bank in more than your monthly installment into your housing loan account to reduce interest payments. The extra payments can be in any amount. And these payments can be made anytime and as often as you wish. You dont even have to inform us. Any extra money you bank in can help to reduce interest payments, thereby saving you more money. And there’s no penalty or fees charged.

Our interest rate is calculated on a daily basis. As soon as you make an extra payment, your housing loan interest payment will be reduced. This is another feature that will help you save more money.

If your home is under construction, you have the option of starting your principal repayments immediately not merely servicing progressive interest. This means that your overall financial obligation is reduced more quickly- saving you money on interest payments in the long run.

You may withdraw funds from your EPF account and bank into your housing loan. This will lower the amount of your outstanding loan, and save you money on interest payments.

We beleive that the most important person in the whole process is you, the customer. With complete documentation, it only takes 3 working days for your application to be approved.

Making payment is extra convenient with MEPS Interbank GIRO bacause you can pay at any participating local bank nationwide. you also have the choice of mailing your cheque payment, making a deposit at our cash or cheque deposit machine or drive-thru cheque drop-box and through online banking.

No monthly maintenance fee, No commitment fee, Zero and Non Zero Financing.

If you have any questions please do not hesitate to contact me for more information.

Regards,
Kamarul Arifin





Kebaikan mempunyai ejen hartanah

4 08 2009

Sumber:www.drumah.com/kebaikan-mempunyai-ejen-hartanah/576.html
Proses membeli dan menjual hartanah boleh menjadi satu proses yang sangat sukar dan meletihkan. Ramai orang mengganggap dengan maklumat yang mudah didapati di internet mereka boleh melakukannya sendiri tanpa khidmat seorang ejen hartanah. Hakikatnya, pasaran hartanah sebenar adalah rumit jika seseorang itu tidak mempunyai pengetahuan dan pengalaman. Kebaikan mendapatkan ejen hartanah akan menjadikan proses jual-beli lebih mudah dan mengurangkan tekanan.

Garis Panduan Di bawah Menyenaraikan kebaikan menggunakan ejen hartanah.

1. Pengetahuan dan Kemahiran – Membeli rumah adalah lebih dari sekadar menawarkan harga. Seorang ejen berpengetahuan tentang komuniti, kejiranan, sekolah, sistem jalan, hospital, membeli-belah, lokasi pasaraya dsb. Mereka boleh membantu mendapatkan rumah yang anda mampu dan memberi nasihat berkenaan pinjaman. Mereka berpengetahuan mengenai apa yang diperlukan apabila membeli rumah seperti dokumen yang diperlukan dan langkah-langkah yang terbabit dalam sesuatu pembelian. Seorang ejen hartanah akan membawa anda melalui proses tersebut dan meminimakan tekanan anda.

2. Penjimat Masa. Jika anda mahu menjual rumah, seorang ejen boleh mengambil alih tugas-tugas seperti menguruskan jadual lawatan pembeli berpotensi termasuk membantu menunjukkan rumah kepada mereka. Jika anda mahu membeli rumah, ejen boleh menguruskan sesi lawatan dengan mendapatkan hartanah yang sesuai dengan kriteria anda daripada membuang masa melihat rumah yang tidak menepati kriteria.

3. Pembantu Harga Jual Beli : Ejen akan mengetahui samada rumah yang mahu dibeli itu berbaloi dengan harganya. Mereka akan melihat kepada aspek permintaan dan tawaran, keadaan pasaran terkini, lokasi, jenis rumah seperti adakah bilangan bilik sesuai dengan harga tawaran. Mereka juga boleh membuat rundingan harga yang boleh menjimatkan ribuan ringgit. Ejen mempunyai akses kepada maklumat seperti nilai rumah di kawasan itu, purata harga jualan dan berapa hari rumah sudah berada di pasaran untuk dijual.

4. Hubungan Penting : Ejen boleh mengesyorkan pihak yang pakar seperti pemeriksa rumah, syarikat kewangan, peguam yang baik dan sebagainya. Mereka mempunyai hubungan rangkaian yang baik dan boleh memberi pelbagai pilihan yang boleh dipilih dengan bijak.

5. Pengurusan Dokumen: Jumlah kerja yang ada dalam urusan jual-beli kelihatan sangat rumit kepada mereka yang baru dalam perniagaan ini. Dokumen pembelian biasanya menjangkau lebih 10 mukasurat. Ini belum lagi dokumen lain seperti borang-borang dari badan kerajaan dan lain-lain. Seorang ejen hartanah mempunyai pengetahuan berkenaan dokumen yang diperlukan dan boleh menyediakan semuanya dengan teliti dan betul.

6. Sokongan : Kerana kerumitan proses jual-beli hartanah, anda tidak tahu apa yang mahu ditanya. Seorang ejen akan mempunyai jawapan untuk anda dari awal sehingga akhir.

Seorang ejen hartanah memainkan peranan yang sangat penting dalam jual-beli rumah. Dengan mendapatkan seorang ejen hartanah, anda boleh menjimatkan masa, duit dan mengurangkan banyak tekanan. Kepada mereka yang mahu melibatkan diri dalam perniagaan jual-beli hartanah, ejen yang berkualiti adalah satu kewajipan.





Checklist before refinance

28 07 2009

My loan with Maybank is rm198,000 for 30yrs (7.5%) SNP-19 May 2003
The current market price is rm250,000(from my own estimation,but may be more..I`m not very sure about this)
I think the current balance is around rm185,000
I just want to refinance the balance rm185,000 cause I want to shorten the tenure from 24years to 10years.
My current budget is the payment should be less then 2000/per month
I would like to clarify few things:

House Refinance
1.Islamic VS Conventional- I prefer Islamic flexi Loan
2.Reducing balance VS Flat rate–I prefer Reducing balance
4.Daily Rest VS Monthly Rest–I Prefer daily rest (cause I want to pay biweekly)
5.MRTA vs MLTA–What is the cost?
6.Non Zero Entry Cost VS Zero Entry Cost—-so this loan is NZEC or ZEC ?
7. lock in period—how many years?
9.the legal and valuation fees? is it free? or bank will absorb legal fee & valuation fees up to 1.5% of loan amount

REPLY:
1.If you looking for flexi islamic loan, Alliance Bank might provide you attrative rate:
198000 loan, margin below 80% of current market price:
Non-zero/ Fec: BLR-2.15% whole tenure
Your monthly installment will be RM1949.
(Zero cost applicable to minimum loan 200k only)

The reason i proposed Alliance Bank:
- Islamic loan, capping ceiling rate at 9.99%
- Fully flexi, no setup fee, no monthly maintainance fee
- Provide cheque book and atm card, able to make prepayment and redrawal anytime.
- 0.05% dividen for extra money you dump in current account as prepayment to the loan. (You pay, you earn as well)

2.Eon Bank

First 6 years: BFR-1.6%, instalment 1868.64
thereafter BFR-2.2%, instalment 1846.50
so this lawyer fee and valuation fees r inlcluded in this quotation?
bank will absorb legal fee & valuation fees up to 1.5% of loan amount

I would like to clarify few things

House Refinance
1.Islamic VS Conventional- I prefer Islamic yeah it’s islamic BBA

2.Reducing balance VS Flat rate–I prefer Reducing balance reducing
4.Daily Rest VS Monthly Rest–I Prefer daily rest (cause I want to pay biweekly) daily rest

5.MRTA vs MLTA–What is the cost? For Islamic BBA is Takaful (optional)
6.Non Zero Entry Cost VS Zero Entry Cost—-so this loan is NZEC or ZEC

7. lock in period—how many years? 6 years
9.the lawyer fee? is it free? bank will absorb legal fee & valuation fees up to 1.5% of loan amount








Follow

Get every new post delivered to your Inbox.