OD-Cara Awang

12 07 2009

Originally Posted by masterzen
Thanx Awang pasal info-2 yg cukup bermanfaat pd kami semua esp aku… Aku serius nak follow teknik ni. Dah bertahun-2 kerja memang cash tak pernah cukup… takde saving!

Kat sini aku dah simplify teknik ni dari Part 1 sampai Part 3. Nanti aku tulis dlm bentuk flow chart. Dah siap aku post kat sini… Tak berkesempatan lagi. In general, ada 8 steps utama secara keseluruhan.

1. Mohon OD facility against sijil ASB.
– Optimum amount: (Gross Income x 6) + Hutang kad kredit
==> Dpt OD tu settlekan dulu semua hutang lapuk CC

2. Setel segala hutang-2 major
– Loan rumah, kereta, personal…
– Set due date yg sesuai: kata setiap 3hb
– Cth RM2,000

3. Bank-in nett income ke dlm akaun OD
– Semua income yg kita dapat… full time & part time
– Masuk sehari selepas due date step 2 (4 hb cth ni)
– Cth RM1,500

4. Withdraw ~30% drp nett income td drp akaun OD (Dapat 40% lg bagus!)
– Kuarkan lepas sehari step ke-3 (5 hb)
– Cth RM450

5. Bank-in jumlah step ke-4 tu masuk ASB (Melalui buku ASB)
– Masukkan tetap pada setiap 7 hb

6. Perbelanjaan bulanan yg guna kad kredit
– Segala budget yg kita biasa bayar pakai kad
– cth bill utilities, barang dapur, petrol, insuran…
– Mesti belanja within tarikh statement date (SD) dgn due date (DD)
– cth SD 10 hb, DD 30 hb
– cth budget RM1500

7. Cara nak bayar balik belanja guna kad kredit
– Jgn bayar dulu utk bulan semasa.
– Bayar pd bulan depan utk penggunaan bulan semasa.
– Mesti bayar tepat pd tarikh DD

– Kalau guna kurang, buat cash advance baki
– Masukkan dlm akaun OD (sama hari dgn bank-in nett income)

8. Perbelanjaan harian yg guna cash
– Semua perbelanjaan harian kita.
– W/draw dr akaun OD pd bila-2 masa
– Cth duit makan, rokok, servis kereta, tol, paper, pasar malam…
– Catat semua perbelanjaan guna buku 3-5
– Cth RM800

– Kalau guna kurang drpd yg dah keluar
– Masukkan dlm akaun ASB (sama hari dgn bank-in 30% nett income)

Follow balik step 1 tadi… duplicate setiap bulan.
Step ke-5 tu perlu dipercepatkan selewat-2nya kalau tak silap 30hb setiap bulan. Jadi semua step awal perlu dipercepatkan…

Advertisements

Actions

Information

One response

28 02 2017
hatta

Salam… nak tanya sikit pada yang arif… saya ada akaun semasa.. tetapi dlm akaun itu cuma ada 6000 ke 7000… boleh kah saya mengunakn perkhidmatan OD.. dan bagaimana cara nak memohan OD..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: