Pendekkan Pinjaman Perumahan

22 07 2009

Sumber:asrianakrombau.blogspot.com
Tahukan anda boleh memendekan tempoh bayar perumahan anda dari 30 tahun…. ke 15 tahun… atau paling cpt 6 tahun sahaja…ketahui rahsianya dalam topik ini…tapi maap ler…kalau amik loan guna islamic banking… aku tak leh ajar…nanti aku citer yer

The Best bank utk buat benda nie adalahHSBCAmbankPublic BankOCBC Banknie antara bank yg menawarkan loan rumah daily rate terendah dalam pasaran sekarang nieigt nak amik daily rate nie… pastikan boleh bayar 2-4 kali sebulan…cthnya sebulan rumah tu bayar 1000so kalau dua kali bayar… 500-500kalau 4 kali bayar sebulan 250-250..tu baru bebetul daily rate

Cth kes… pembiayaan semula rumah…SAPER NAK NAK RUMAH PREE IKUT LER NIEharga asal rumah 80k… lepas refinance dapat ler 120k… dan bayaran ansuran rumah sebanyak 800 sebulan…perbezaan harga Rumah.. 40k..Duit 40k nie kita buat sijil ASB dan Overdraf di RHB… so kita dapat ler 95% dari 40k… adalah 38000..Wang untuk bayar ansuran perumahan 800 sebulan… di masukkan ke dalam OD setiap bulan… dan di keluarkan semula lepas di masukan… kira PAGI MASUK, PETANG withdraw pastu pi masuk dalam ASB saving…untuk ansuran rumah pulak…. kita withdraw dari OD sebanyak 800 guna cek, 3 hari sebelum duedate bayar rumah..jadi secara ringkasnya… kita masuk duit 800 setiap kali gaji ke dalam OD… dan withdraw 1600 (800 saving +800 ansuran rumah)dalam setahu OD akan susut menjadi 28400… dan simpanan kita menjadi 9600..bila awal tahun kita akan dapat dividen dari sijil ASB 40k sebanyak 3200 dan dari saving buku sebanyak 768… total adalah 3968dividen 3968 di masukan semula didalam OD… so total balance OD utk permulaan tahun kedua adalah 32368…tahun kedua…setiap bulan masukan 800 dalam akaun OD… dan withdraw 1600 (800 saving + 800 ansuran perumahan)… dan bila hujung tahun balance OD kita akan jadi RM22768.. dan saving kita akan meningkat jadi RM19200 (thn 1 RM9600 + thn 2 RM9600)..total dividen utk thn dua adalah… sijil 3200 + saving 1536 =4736dividen akan dimasukan semula dalam OD… so total balance OD utk permulaan tahun ketiga adalah 27504thn seterusnya kira ler ek…Apa rahsia tersembunyi yg kita tak nampak dari guna kaedah nie..1. sebenarnya LOAN RUMAH KITA dibayar Oleh bank itu sendiri… (kan ker 40k tu dapat dari overlap rumah… tu duit bank!)2. Duit yg kita patut bayar rumah sebenarnya kita buat saving… (tak caya… tgk bape duit masuk tu ler duit yg kita saving)3. Dividen.. sebenarnya kalau korang tak lepas pandang… OD tu sebenarnya di cover oleh duit dividen saving dan sijil ASB.. di mana bila saving dah tinggi… tinggiler dividen yg kita dapat… cth thn satu saving 9600 dividen 768… kalau dah saving 10thn.. dapat ler 96000 dan dividen kita dapat 7680.. KALAU BUAT GRAF OD TU AKAN SUSUT SAMPAI TAHUN KE 9 DAN MULAI TAHUN KE 10 OD TU MULA MENINGKAT… KENAPA YELAH SAVING DAH TINGGI TENTU LER DIVIDEN PUN TINGGI KAN….tips dari pakar kewangan…amik daily rates…kalau sebulan korang boleh bayar rumah sebulan 2 kali… cthnya bayar rumah 800 sebulan… so bayar 2 kali… 400-400korang akan dapat memendekkan 10% dari 30 tahun..dan kalau dapat bayar rumah sebulan 4 kali… 200+200+200+200 korang akan dapat memendekan bayaran perumahan sebanyak 20% dari 30thn..kenapa jadi begitu… RUMAH KORANG daily rate… interest akan dikira baki terakhir setiap hari… so kalau korang bayar 2-4 kali sebulan… tak ker berbeza… maklumat lanjut sila ke HSBC ekekekekek aku bukan keja bank

tak banyak bank yg tawarkan daily rate utk rumah bawah 100k…tapi ko pi ler HSBC…. mmg ada… dan paling rendah interest setakat hari nie utk rumah bawah 100k…proses refinance nie biasanya makan masa 3 bulan.. utk rumah freehold dan makan masa 6 bln utk lesshold

opss lupa nak cakap… kalau boleh sebelum… refinance tu… (1 bln sebelum refinance) keluarkan ler dulu duit epf… tapi dapat cek jgn bayar dulu yer… hold dulu biar proses refinance bermula 1-2bulan baru bayar… tujuannya adalah…nak gunakan duit epf tu sebagai top up OD


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: